Uvoz

Uvoz ili Import (od latinske sintagme in + portare = unijeti) je privredna aktivnost koja se sastoji od nabave roba, usluga ili kapitala iz inozemstva na teritorij vlastite države. Iz budžetske perspektive pod uvozom se smatra samo ono što je prošlo carinu i za što su plaćeni svi carinski doprinosi.

 

Karakteristike

Države najčešće uvoze onu robu koju njihova vlastita industrija ne može proizvesti efikasno i jeftino, ali i sirovine i dobra koja im nisu dostupna unutar vlastitih granica. Na primjer brojne zemlje moraju uvoziti naftu, jer je nemaju ili nemaju dovoljno da zadovolje potražnju. Uz izvoz, uvoz čini okosnicu međunarodne trgovine. Što je veća vrijednost uvoza u neku zemlju, u odnosu na vrijednost izvoza, to je negativnija njena vanjsko trgovinska bilanca. Uvoz zajedno sa izvozom formira glasovitu trgovinsku bilancu koja bilježi ravnotežu transakcija - u i - iz zemlje. Aktivna trgovinska bilanca (odnosno veći izvoz od uvoza) povećava vrijednost domaće valute i njen bruto domaći proizvod, te je stoga korisna podrška procesu ekonomskog rasta.

 

Uvoz može utjecati na carinu (koja je usmjerena uglavnom na odbranu domaćeg tržišta od strane konkurencije, ali se smatra i sredstvom ubiranja poreza na potrošnju. Stoga se kojiput nastoji ograničiti kvotama (najčešće da se odbrani domaća valuta). Kojiput se čak i zabranjuje (gotovo uvijek zbog zdravstvenih i higijenskih razloga). 

 

Većina zemalja nastoji osloboditi carina sirovine i poluproizvode potrebne domaćoj industriji radi izvoza, kako bi njihov proizvod bio konkurentniji.

O nama

Ako tražite kvalitetnog poslovnog partnera:
Mlada, inovativna, obrazovana i iskusna ekipa Vam stoji konstantno na usluzi. 
Sjedište firme "Eurostella d.o.o." se nalazi u Travniku.

Travnik - Dolac na Lasvi / Carinski terminal

Najnovije vijesti

29 March 2018
29 March 2018

Search