Uloga Špeditera

Uloga Špeditera

 

 

Koja je uloga špeditera?

 

Glavni zadatak špeditera tokom uvoza pošiljaka jest da se pobrine za carinjenje pošiljke (ukoliko se ona mora ocariniti). Koliko god to trivijalno izgledalo, sam postupak carinjenja je složen, a špediter u ime uvoznika (najčešće se radi o kupcu robe) u tom složenom postupku pred državom (Carinskom upravom) zastupa uvoznika te njegovu pošiljku provodi kroz postupak carinjenja. Postupak carinjenja se ponekad može činiti dugotrajnim i skupim. Dugotrajnost postupka može proizaći iz činjenice da su zakoni koji to reguliraju izrazito kompleksni. Zbog te pravne složenosti i zbog činjenice da u postupku špediteri zastupaju uvoznike/izvoznike pred državom, špediteri su i kazneno i materijalno odgovorni za provođenje carinskog postupka.

 

Rigorozni carinski propisi te odgovornost koju je špediterima nametnula država su nerijetko u konfliktu s informiranošću potrošača. Zbog toga se privatnim osobama koje su kupile nešto putem Interneta često čini da je taj postupak bespotrebno kompliciran i skup. Korisnici su zato nezadovoljni, a zbog "dodatnih" troškova se često osjećaju izigrano, čak i prevareno. Takav osjećaj proizlazi iz neinformiranosti potrošača.

 

Treba uzeti u obzir da je carinski postupak u cijelom svijetu složen te da se uglavnom svugdje provodi na temelju istih načela (kao i u Bosni I Hercegovini). Tačno je da takve carinske formalnosti opterećuju i privatne kupce i gospodarstvenike. Upravo zbog toga jedna od najvećih pogodnosti EU jest činjenica da se Unija u carinskom smislu ponaša kao “jedna država” (često se može čuti i izraz "carinska unija"). Zbog toga potrošači iz EU najčešće nisu opterećeni gotovo nikakvim carinskim formalnostima kada kupuju unutar Unije. Dok to još uvijek nije sa Bosnom I Hercegovinom.

 

Međutim, ulaskom Bosne I Hercegovine u EU i dalje će se cariniti roba koja dolazi izvan EU (poput SAD-a, Kine i sličnih zemalja), a carinski postupak će uglavnom biti jednak ovome koji se provodi sada.

Date

22 January 2015

Tags

Politika firme

O nama

Ako tražite kvalitetnog poslovnog partnera:
Mlada, inovativna, obrazovana i iskusna ekipa Vam stoji konstantno na usluzi. 
Sjedište firme "Eurostella d.o.o." se nalazi u Travniku.

Travnik - Dolac na Lasvi / Carinski terminal

Najnovije vijesti

29 March 2018
29 March 2018

Search